Știi care este cel mai sănătos ulei ce se poate folosi la prăjit?

Alimentele prajite sunt si au fost mereu apreciate pentru gustul lor. Uleiul este un ingredient din numeroase preparate traditionale si alimentele prajite se folosesc foarte mult si in restaurante sau fast food-uri.

Dar din pacate, alimentele prajite nu sunt chiar cele mai sanatoase. Si totusi, alimentele ce se prajesc acasa nu sunt neaparat nesanatoase. Nocivitatea se datoreaza in mare parte tipului de ulei folosit.

Care este deci cel mai bun si mai sanatos ulei de folosit la prajit?

Uleiul de cocos este cel mai adesea, cel mai sanatos ulei si cea mai buna alegere. Este chiar cel mai sanatos pentru alimentele prajite. Dupa 8 ore de utilizare continua la 180 de grade, calitatea sa nu se deterioreaza. Peste 90% din acizii grasi continuti in uleiul de cocos sunt saturati si rezista foarte bine la caldura.

Uleiul de cocos are numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta ajuta printre altele, la distrugerea bacteriilor si virusilor nocivi si te poate ajuta sa scapi si de grasimea abdominala.

Alte optiuni sanatoase de care sa tii cont.

Uleiul de masline. Uleiul de masline este o grasime extrem de sanatoasa si de benefica. Este foarte bogat in acizi grasi mononesaturati, care sunt si ei foarte rezistenti la caldura.

Uleiul de masline se poate utiliza intr-o friteuza timp de 24 de ore inainte de a se oxida. Deci reprezinta o alegere excelenta pentru a praji alimentele.

Uleiul de avocado. Compozitia uleiului de avocado este similara cu cea a uleiului de masline. In principal, este un acid mono-nesaturat cu cateva grasimi saturate si polinesaturate amestecate.

Uleiul de arahide. Este foarte apreciat pentru prajit deoarece are un gust neutru. Nu absoarbe deloc gustul alimentelor si se poate folosi deci de mai multe ori pentru a praji diferite alimente.

Dar care sunt uleiurile care nu ar trebui sa fie folosite pentru prajit? Aici intra mai ales uleiurile vegetale industriale. Acestea trec prin procese de trasformare foarte agresive si au un nivel foarte ridicat de grasimi polinesaturate. Iar pana la 4% din grasimile pe care le contin, sunt toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *