Somnul potrivit – cum, cât și pe ce să dormi

Somnul este o componentă importantă a vieții fiecărei persoane care are grijă de sănătatea sa și dorește să fie mereu în stare bună. Un om își petrece o treime din viața lui dormind! Secretele somnului rămân nesoluționate până în prezent, prin urmare, un număr mare de oameni de știință din întreaga lume, inclusiv neurologi, sociologi și antropologi, sunt implicați în cercetarea sa. Unele persoane au nevoie de doar 4,5-6,0 ore de somn, in timp ce altele chiar si după 8 ore petrecute în brațele lui Morpheus, se simt inca obosite.

Somnul pentru sănătate și longevitate: de ce este rău să nu dormi noaptea?

Timpul revenirii și al recuperării la oamenii moderni depinde în mare măsură de stilul de viață. Unii, datorită profesiei lor, sunt ocazional forțați să lucreze noaptea. De-a lungul timpului, acest model de somn pare normal.

Corpul uman are un mare potențial și este capabil să compenseze lipsa de somn. În caz de urgență, putem lucra zile intregi fără somn și odihnă. Cu toate acestea, nu este necesar să abuzați de această abilitate! Prețul unui astfel de ritm obositor de viață pentru o persoană poate fi prea mare! Mai devreme sau mai târziu, supraîncărcarea sistematică va duce la faptul că toate rezervele corpului vor fi epuizate.

De asemenea, nu uitați că oamenii pur și simplu nu pot sta treji noptile în mod constant. Nu așa funcționează corpul nostru. Nu avem “night vision” iar restul simțurilor nu sunt deosebit de dezvoltate pentru vegherea de noapte. Încă de când principalul autor de reglementare a activității pentru oameni a fost soarele, atunci când nu este pe cer, o persoană ar trebui să se odihnească.

Cel mai adanc somn al unei persoane este în perioada de la ora 12 dimineața până la ora 4 dimineața. În acest moment are loc o completă restaurare a rezervelor energetice, are loc o producție intensă de hormoni importanți pentru sănătate, evenimentele unei zile trăite sunt depuse și procesate în memorie. Cu toate acestea, pentru a dormi în această perioadă de timp trebuie să setați timpul pentru a merge la culcare la ora 22.00.

De ce este somnul atât de important?

De ce oamenii acordă atât de putina atenție și timp pentru a dormi noaptea dacă este atât de important? Lipsa de somn este dăunătoare pentru sănătate, acesta este un fapt!

Acest lucru este adevărat, pentru că fără o odihnă de noapte regulată de înaltă calitate, o persoană devine extrem de irascibilă, explozivă, își amintește cu mare dificultate informații noi și apoi nu o poate reproduce calitativ, pur și simplu nu poate lua decizii rapid și adecvat pentru a evalua ceea ce se întâmplă in jurul lui. Sistemul său nervos este supus unui mare stres și devine extrem de vulnerabil.

Cu toate acestea, în plus față de sistemul nervos, întregul corp suferă. Rezultatul lipsei obișnuite de somn poate fi o încălcare a echilibrului hormonal și o slăbire a sistemului de apărare al organismului. În plus, fără un somn de noapte de bună calitate, o persoană îmbătrânește mai repede, frumusețea corpului se pierde, pielea devine încrețită.

Este deosebit de dăunător să nu dormi în timpul unei boli, deoarece, în absența unui număr suficient de ore de somn pe timp de noapte, crește producția de hormoni de stres. Atunci când sunt expusi corpului uman pentru o lungă perioadă de timp, ei inhibă procesul de vindecare a rănilor și reparația țesuturilor și a organelor și reduc imunitatea.

Ce sa faci inainte de culcare?

Tinerii, de regulă, nu au o problemă numită “Cum să adormi?”. Nu au nevoie să facă ceva special la culcare, pentru ca farmecul lui Morpheus să aibă un efect mai rapid asupra lor. Tot ceea ce trebuie să facă pentru a-și capta în cele din urmă somnul este de a lua o poziție orizontală și o poziție confortabilă. 

Pentru cei care au trecut deja limita de patruzeci de ani, lucrurile sunt diferite. Potrivit statisticilor, aproximativ 40% dintre oameni au probleme cu somnul de noapte, adică suferă de insomnie, au dificultăți de a adormi sau ocazional se trezesc noaptea din motive necunoscute. Apar tulburări de somn deosebit de grave la vârstnici. Unii dintre ei nu pot să adoarmă fără somnifere.

Pentru a evita problemele de adormire, se recomandă ca înainte de culcare sa nu asimilati informații agresive, cum ar fi vizionarea de știri, filme cu conținut negativ. Cel mai bine este să citiți, să ascultați o muzică plăcută liniștită chiar înainte de culcare. Prima dată este mai greu, dar cu timpul veti intra într-un ritm automat.

Plimbările de seară în aerul proaspăt sunt foarte bune pentru calitatea somnului unei persoane. Un duș sau o baie caldă, precum și un masaj cu intensitate moderată vă vor ajuta să vă relaxați.

Cum sa ai un somn de calitate?

Situația din dormitor în sine joacă, de asemenea, un rol imens pentru cât de repede o persoană o sa adoarma și cat de bine. Aerul din încăpere trebuie să fie proaspăt. Temperatura aerului ar trebui să fie, de asemenea, confortabilă, în intervalul de 20-22 °C. Și, bineînțeles, ar trebui să existe liniste și întuneric în cameră. În cazuri extreme, este permisă o lumină foarte slabă.

Suferi de insomnie sau adormi greu? Este posibil ca salteaua incomodă sau perna să fie de vină. Principalul criteriu pentru alegerea acestor articole de dormit este confortul. Rigiditatea saltelei pe care dormiți ar trebui să corespundă greutății corpului, astfel încât coloana vertebrală să-și asume o poziție confortabilă și sigură în timpul somnului. Cu cât este mai mare greutatea unei persoane care doarme pe saltea, cu atât mai mare ar trebui să fie rigiditatea saltelei.

În plus, trebuie să luați în considerare vârsta. Deci, copiii sunt sfătuiți să doarmă pe o suprafață plată, destul de tare și foarte elastică, în timp ce persoanele în vârstă nu trebuie doarma pe o suprafață tare, deoarece poate fi afectata circulația sângelui.

În ceea ce privește alegerea pernei, aceasta este o chestiune pur individuală.

Articole create 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus