De ce este vata bazaltică materialul perfect pentru izolarea casei

“Cu ce sa-mi izolez casa?” Este o intrebare pe care si-o pun multi oameni care isi cumpara sau construiesc o locuinta. Intrebarea, fireste, este referitoare mai ales la izolarea exterioara a peretilor, adica fatadele, dar nu numai.  Mai ales daca nu ai un meserias sau arhitect foarte bun care sa te sfatuiasca, s-ar putea sa fii un pic confuz.

Oferta e larga. Ai diferite spume, unii recomanda chiar caramizile de BCA ca fiind suficiente, altii merg pana la a folosi materiale exotice, precum stuful sau lana de oaie. Si, desigur, ai si cel mai folosit material de izolatie, adica polistirenul.

De ce sa alegi totusi vata minerala bazaltica? Chiar daca e cel mai scump material care se gaseste pe piata romaneasca, beneficiile sale fac sa merite din plin.

Hai sa le trecem in revista:

  • Rezistenta excelenta la foc

S-ar putea sa zici ca economisesti niste bani alegand o izolatie mai ieftina dar, daca ai ghinionul unui incendiu, de fapt pierzi mult mai mult. In timp ce alte materiale ard, avand clasa europeana de incendiu E sau chiar F (ultimele), abia cu tencuiala si vopseaua ajungang la clasa B, vata minerala are clasa A, adica maxim.

Pe scurt, vata minerala bazaltica (adica din roca bazaltica, vulcanica), nu arde, ceea ce inseamna ca te protejeaza. Abia la peste 1.000 de grade incepe sa se topeasca. Celelalte pot duce la incendii majore, cum a fost cel din Turnul Grenfell din Londra, soldat cu peste 80 de morti, unde focul s-a intins pe izolatia din spuma in cateva secunde. La fel, polistirenul, in ciuda a ce spun producatorii, se topeste pur si simplu, intretinand focul cu picaturi incandescente.

  • Economie la energie – cald iarna, racoare vara

Vata minerala bazaltica are un indice de conductivitate termica (lambda) foarte bun, ajungand pana la 0.033, ceea ce inseamna ca, datorita aerului prins intre fibrele de vata, izoleaza termic excelent.

Asta te ajuta sa economisesti o multime de bani pe termen lung din incalzire sau racire. O investitie buna, daca te gandesti cat vor creste preturile in viitor, dar si faptul ca vrei sa te simti bine in propria locuinta.

  • Confort: Fara condens sau mucegai

Vata minerala mai are cateva avantaje la capitolul confort. Astfel, unul dintre cele mai importante e faptul ca vaporii de apa (dar nu apa in sine) pot trece prin vata, umezeala nu ramane in interior.

Peretii respira, te simti bine si nu se face condens sau mucegai. Compara asta cu materialele din plastic, precum spumele sau polistirenul! E ca si cum te-ai inveli in plastic. Cu aceste materiale, vei “transpira”. Vrei sa se intample asta si cu casa ta?

  • Rezistenta acustica

Pentru ca e un bun izolator, vata minerala opreste si zgomotele. In zilele noastre asta este extrem de important, tinand cont de faptul ca traim in zone tot mai aglomerate si/sau cu surse de zgomot din ce in ce mai numeroase sau puternice.

Vata bazaltica pur si simplu “absoarbe” aceste zgomote. Cu cat e mai groasa izolatia, cu atat e mai bine.

  • Durabilitate

Trebuie subliniat inca o data, vorbim aici de un material pe baza de roca. Or avand aceasta origine, el nu se distruge atat de usor si poate dura multe zeci de ani avand aceleasi calitati.

Lucru care nu se intampla cu spumele sau polistirenul, care se degradeaza mult mai usor si isi pierd din calitati dupa ceva timp.

Concluzia: Vata minerala bazaltica e cel mai bun material izolator. Costa mai mult dar, pe termen lung, s-ar putea dovedi mai ieftin si mult mai sigur pentru tine. Pe langa asta, atinge inca un obiectiv important: Te lasa sa te simti bine in casa ta.

Articole create 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus