Dark – Un serial controversat

Am ales să vorbesc azi despre un serial apărut destul de recent, însă cu un impact puternic asupra celor ce-l vizionează. „Dark” este unul dintre serialele pe care le-aș recomanda la orice oră și în orice moment oricărui amator de dramă, sf, horror și mai ales mister.

Deși în general nu îmi plac prea mult astfel de seriale, iar numele chiar nu atrage sub nicio formă… ”Drak” în traducere ”Întuneric”, m-a impresionat și mi-a câștigat pe deplin încrederea pentru a-l recomanda cu drag.
Nici nu știu cu ce și de unde să încep când vine vorba despre acest serial puțin controversat. Cele trei elemente ce se identifică cu serialul sunt: trecutul, prezentul și viitorul… deci în concluzie acțiunea se conturează în jurul timpului și modul în care acesta influențează cele trei perioade.

Nu este un serial foarte popular, apărând recent și fiind de origine germană cu actori și regizori germani… doar faptul că se află sub licența Netflix i-a adus puțină notorietate. Cum spuneam, fiind un serial german, americanii nu au primit prea bine un serial subtitrat, nu direct în limba lor. Noi ceilalți suntem obișnuiți cu filme și seriale subtitrate și nu obosim citind subtitrări.

Genericul este de departe cel mai ciudat dintre toate cele văzute de mine, ba chiar l-a întrecut pe cel de la Pretty Little Liars în perioada de Halloween. Deci încă de la generic îți dă impresia că este un scenariu destul de bine gândit și realizat în cel mai mic detaliu.

Începutul serialului este marcat de dispariția în pădurea întunecată a micuțului Mikkel, ceea ce ne duce din start cu gândul la Stranger Things, însă cu siguranță este o variantă îmbunătățită și l-aș cataloga de cel puțin trei ori mai bun, cu o acțiune mult mai complexă decât serialul menționat anterior.

Tot începutul prezintă și o sinucidere neelucidată la acel moment, ceea ce va lăsa să trageți diverse concluzi și să faceți câteva legături, însă trebuie să stați extrem de focusați pe acțiune pentru a elucida misterul înainte de final.

Peștera din pădurea micuțului oraș german, are un rol decisiv! Micuțul Mikkel dispare după ce intră în peșteră, apoi o mulțime de cadavre ale unor copii încep să apară în pădurea bizară.

Dispariția lui Mikkel aduce în actualitate un subiect stins de 33 de ani, mai excat, dispariția unui alt copil în aceeași dată, întâmplarea fiind ca cel dispărut în urmă cu 33 de ani să fie chiar unchiul micuțului Mikkel.

Toate aceste acțiuni încep să dezvăluie o mulțime de secrete ascunse de timp, dar și să stârnească revoltă, îngrijorare, ba chiar răzbunare și frustrare pentru unii dintre locuitori.
Acțiunea nu se mută pur și simplu cu 33 de ani în urmă ca o relatere, ci întâmplările sunt redate de la fața locului atunci când Mikkel ajunge într-o altă eră a orașului de unde știe că face parte. Mai exact, peștera este un portal către trecut rezultat în urma unor cantități enorme de radiații puternice ale centralei nucleare a orașului, ce declanșează apariția unui portal.

Astfel putem dedecta un alt aspect, mai exact neregulile ce au fost mușamalizate de către conducerea centralei nucleare. O cantitate considerabilă de deșeuri radioactive sunt ascunse și sigilate în interiorul peșterii, cu bună știință de către conducerea vremii.

Serialul are puțină inspirație și din catastrofa din 1886 de la Cernobîl.

Un alt personaj prezent în acțiuni plasate în trecut este Ulrich (tatăl lui Mikkel), ce se aventurează pe cont propriu în peșteră pentru a-și găsi cu orice preț fiul dispărut.
Trecând prin portal acesta este plasat în anul 1953, cu 33 de ani în urmă, față de locul unde se află de fapt fiul lui.

De aici acțiunea se complică foarte mult, apar o mulțime de personaje noi dorince de a găsi răspunsuri și adevăruri ce vor părea mai mult decât ireale.

Nu am să dau prea multe detalii, deoarece acest serial merită atenția deplină a celor ce-l vor viziona și trebuie descoperit, nu povestit.

Este probabil cel mai complicat serial pe care l-am vizionat, și singurul pe care mi-am dorit să-l revăd pentru a-l înțelege mai bine și a face conexiuni, căci la un moment dat vă pierdeți în atâtea detalii foarte importante motiv pentru care trebuie văzut la o calitate cât mai bună. Iar calitatea foarte bună este oferită de Netflix însă abonamentul lunar din pacate nu este accesibil chiar tuturor.

Cum am spus câte ceva despre portal și de legătura cu trecutul, ei bine vă mai dau un indiciu și vă spun că serialul are legături și către viitor… deci acțiunea este foarte amplă și la un moment dat te pierzi în perioade și este din ce în ce mai greu a mai înțelege care ce personaj întrunchipează de fapt în prezent.

Prezentul din serial nu coincide cu prezentul din realitate, căci serialul este prezentat ca și cum totul se întâmplă deja în anul 2019, lucru puțin neașteptat având în vedere că Netflix ne-a obișnuit cu seriale plasate mai mult în trecut, dar este și un detaliu important ce deosebește serialul ”Dark” de serialul ”Stranger Things”.

Am vizionat serialul de seara până dimineața, deoarece are doar 10 episoade și cum știm deja procedura Netflix, apar toate episoadele unui sezon odată. Practic odată ce începi să intri în poveste, e greu să nu te uiți la tot sezonul.

Cu siguranță este un serial ce merită atenția devoratorilor de seriale bune și chiar îl pot cataloga drept cel mai bun serial al anului 2017, chiar dacă a apărut la finalul anului. Sper ca sezonul doi să nu dezamăgească sau să se abată foarte mult de la subiectul principal și de la scenariul extraordinar de bien pus la punct al primului sezon.

Deși nu am apucat să vizionez sezonul doi ale serialului ”Stranger Things”, care se aseamănă destul de mult cu ”Dark”, părerile din mediul online spun că sezonul doi nu îl depășește pe primul, ba chiar este cu mult mai slab, de aceea am această teamă și în legătură cu serialul despre care am vorbit în acest articol.

Vizionare plăcută!

Articole create 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus