Cum te ajută creatina să construiești mușchi puternici și-ți crește performanțele

Creatina. Numele suna “periculos”. Atat de periculos incat unii cred ca e vreun medicament, vreun steroid anabolizant sau ceva asemanator. Nici vorba. Creatina este un supliment nutritiv, unul care te ajuta atunci cand faci fitness, atat la capitolul forta cat si la capitolul masa musculara.

Mai mult, o serie de studii au aratat si ca iti mareste semnificativ capacitatea de concentrare, rezistenta la efort intelectual si capacitatea de a rezolva sarcini complexe.

Sa vedem mai intai ce este creatina. Pe scurt, este un compus din trei aminoacizi (aminoacizii fiind “caramizile” care alcatuiesc proteinele, materialul de baza al celulelor noastre). In mod normal se gaseste in cantitati mici in alimentele bogate in proteine (carnea de vaca e un exemplu), iar ficatul mai proceseaza o anumita cantitate (cam 1 gram pe zi pentru un om normal) din alimente.

In termeni stiintifici, creatina reface ATP-ul (adenozin trifosfat), rezervele de energie ale celulei. De asemenea, permite apei (muschii nostri fiind 80% apa) sa intre in celulele musculare. Ele se maresc si astfel se mareste si masa musculara. Putin, insa cu timpul, cumulativ, conteaza.

Cum sa-ti “alimentezi” muschii cu creatina? Prima cale ar fi sa mananci foarte-foarte mult. Doar ca alimentatia in exces are extrem de multe efecte negative. A doua cale este sa folosesti un supliment nutritiv sub forma de praf, pastile, bautura sau chiar guma. Stiu, nu suna bine – praf, pastile – dar nu te teme, sunt suplimente nutritive testate si aprobate de la care nu vei avea probleme daca respecti indicatiile de pe eticheta si care nu dau niciun fel de dependent. Nu e nevoie de reteta pentru ele nefiind, trebuie subliniat inca o data, medicamente.

Cat de multa creatina trebuie sa iei? Depinde de cat de mare esti. In general se recomanda 5 grame de creatina pe zi. Exista si practica “fazei de incarcare”, in care iei 20 de grame pe zi, impartit in 4 portii (sau chiar 30-35 daca esti o persoana mai mare, solida), timp de o saptamana, dupa care intri in faza de “mentinere”, cu aproximativ 5 grame pe zi. Te poti insa “incarca” si daca iei vreo 3-5 grame pe zi timp de aproximativ o luna.

Cele mai bune momente sa iei creatina sunt cu aproximativ o ora inaintea antrenamentului sau cam la 30 de minute dupa, preferabil cu mixul de proteine si carbohodrati recomandat post-efort. E bine sa iei creatina cu ceva dulce, gen dextroza (glucoza cristalizata), vreo 2 lingurite, dar are efect si daca iei fara.

Chiar si 1-2 grame de creatina pe zi, luate inainte de antrenament sau dimineata, te ajuta destul de mult.

Cum vei simti efectul creatinei? Sigur nu ca pe ceva exploziv, insa iti vei da seama ca duci mai multe repetari, obosesti mult mai greu si esti mai puternic in timpul antrenamentului. Dupa cateva saptamani efectul asta va fi simtit bine, vei vedea ca te simti viguros, mai plin si cu mai multa energie (cu conditia ca si celelalte parti ale antrenamentului tau sa fie in regula).

Nu exista supliment care sa te ajute sa pui masa musculara mai repede decat creatina, vei vedea efectele foarte repede, chiar si dupa cateva zile.

Atentie: Nu vei creste daca doar iei creatina, fara sa te antrenezi.

Sfat:  Alege o creatina de calitate, de la firme recunoscute, gen Weider sau Scitech, chiar daca sunt putin mai scumpe. O sa vezi ca exista o diferenta la toate capitolele fata de creatinele ieftine, in special in faptul ca nu au resturi de creatinina, adica produsul secundar de la procesarea creatinei.

S-ar putea sa observi ca, macar o vreme, mergi mai des la baie din cauza retentiei de apa in organism. Unii ignora acest efect, considerandu-l minor, altii reduc putin cantitatea de creatina sau chiar nu o mai folosesc vreo 2-3 saptamani.

In concluzie, creatina e un supliment foarte bun, util, care iti poate creste performantele mult si repede. Nu neglija insa antrenamentul si dieta!

Articole create 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus