Cum să alegeți un router

Acest articol conține informații despre routerul pe care să-l alegeți pentru casa dvs., ce rutere există și cum diferă unele de altele. Dacă aveți un router vechi sau trebuie să vă conectați la internet în bandă largă, vă vom ajuta să stabiliți care este cel mai bun pentru un apartament sau o casă.

Despre compatibilitatea routerelor cu furnizorii de Internet

Toate routerele vândute în magazine trebuie să fie compatibile cu furnizorii și să funcționeze fără probleme. Pot apărea probleme de compatibilitate și funcționalitate dacă routerul este utilizat nu numai pentru a vă conecta la Internet, ci și pentru a conecta televizorul prin acesta. În acest caz, este mai bine să utilizați echipamentul furnizorului sau să cumpărați echipament recomandat de furnizorul de internet și de televiziune.

Ce este un router și pentru ce anume se foloseste?

Pur și simplu, un router este un dispozitiv care se conectează la Internet și distribuie Internetul, organizează accesul la Internet pentru alte dispozitive din rețeaua de domiciliu. Cu ajutorul unui router prin cablu și wifi (acces fără fir) este creată o rețea de domiciliu care se poate conecta și care oferă acces la Internet pentru toate dispozitivele de acasă: computere și laptopuri, tablete și smartphone-uri, televizoare cu funcție de acces la Internet și alte dispozitive care se pot conecta la internet.

Un router este un dispozitiv care se conectează la Internet și oferă acces la alte dispozitive. Router-ul poate fi configurat să permită, să restricționeze sau să interzică accesul la Internet pentru toate dispozitivele conectate prin acesta la rețeaua de domiciliu.

Diferențe intre routere

Routere sunt wireless și cu fir. Acum, este rareori posibil să găsiți un router la vânzare care să nu accepte accesul wireless WiFi. Cablurile cu fir sunt utilizate de întreprinderi și de profesioniști atunci când construiesc rețele. Avantajul de a crea o rețea prin cablu este securitatea sa, deoarece o rețea fără fir este mai ușor să fie sparta și astfel se acceseaza dispozitivele din rețea. Pentru o locuință sau un apartament, cea mai bună soluție ar fi un router fără fir, deoarece tabletele și smartphone-urile nu au acces la rețea prin cablu.

Routerele diferă în viteza porturilor. La routerele wireless, este posibilă conectarea dispozitivelor prin cablu. Routerele pot fi echipate cu porturi pentru conectarea prin cabluri care suportă viteze de la 100 Mbps și până la 1000 Mbps. Cu cât este mai mare viteza portului pentru accesul prin cablu, cu atât este mai rapidă rețeaua cu fir. Routere care sunt echipate cu porturi de până la 1000 Mbps costa mai mult. Trebuie remarcat faptul că, dacă dispozitivele au porturi de până la 100 Mbit / s, achiziția unui router cu porturi de mare viteză nu are sens. Dacă nu intenționați să utilizați un router pentru a crea o rețea cu fir, nu trebuie să plătiți prea mult pentru porturile cu fir de mare viteză.

Principala diferență dintre routerele wireless este viteza de acces wireless la rețea. Acum este dificil să găsiți un router în vânzare care să nu accepte standardul wireless n (viteză de până la 150 – 300 Mbps). Trebuie remarcat faptul că costul routerelor care suportă standardul n, dar care lucrează la viteze diferite este cam la fel. Atunci când alegeți un router fără fir care operează pe standardul n, ar trebui să acordați atenție vitezei. Trebuie să alegeți un router care suportă viteze de până la 300 Mbps. De asemenea, aproape toate routerele suportă vechile standarde lente a, b, g, care pot funcționa cu dispozitive depășite. Dacă dispozitivele vechi nu sunt utilizate în rețeaua de domiciliu, suportul pentru aceste standarde poate fi dezactivat în setările routerului. Acum există routere care susțin noul standard AC de transfer fără fir de viteză mai mare, care are mai multe avantaje față de standardele anterioare. În prezent, multe dispozitive noi care sunt echipate cu acces fără fir WiFi sunt echipate cu un cip care acceptă acest standard. Costul ruterelor care suportă standardul AC a scăzut. Când cumpărați un nou router, vă recomandăm să alegeți un dispozitiv care să accepte standardul wireless Wifi AC.

Pe lângă viteza de transmitere a datelor wireless, routerele diferă în funcție de frecvența la care acestea funcționează. Toate routerele și dispozitivele funcționează la 2,4 GHz. În orașele din clădirile cu apartamente, multe rețele fără fir funcționează pe această frecvență. Datorită încărcăturii grele și interferențelor, aceasta poate cauza probleme, funcționarea poate sa fie mai lentă și uneori instabilă a rețelei wireless de acasă. Soluția la această problemă poate fi achiziționarea unui router, care, pe lângă operarea la 2,4 GHz, susține operarea la o frecvență de 5 GHz. Trebuie să înțelegem că achiziționarea unui astfel de router (costă mai mult) are sens dacă cardurile de rețea fără fir ale dispozitivelor (laptop, tabletă etc.) suportă operarea la o frecvență de 5 GHz.

Alte diferențe intre routere. În plus față de funcțiile de bază de distribuire a Internetului și de organizare a unei rețele de domiciliu, unele routere au o serie de funcții suplimentare: print server, o intrare usb prin care puteți conecta o imprimantă la router și trimite documente pentru imprimare printr- reţea; built-in torrent rocking care descarcă fișiere pe un hard disk conectat la router prin USB.

De asemenea, puteți crea un server de fișiere media de pe un hard disk conectat la USB, care poate fi accesat de oricine este conectat la rețeaua de domiciliu. Folosind funcția de control parental, care se află pe anumite routere, puteți restricționa accesul la anumite site-uri sau pentru copii puteți dezactiva site-urile cu conținut nedorit, utilizând diverse filtre, limitând accesul la Internet pentru unii utilizatori. Există, de asemenea, o funcție DynDNS, care vă permite să controlați de la distanță routerul.

Pe unele routere este posibilă ridicarea unui server ftp. Acest lucru poate fi util pentru organizarea supravegherii video. Unele camere video IP pot trimite video prin ftp la server. Este posibil să conectați un hard disk la router prin USB, să ridicați un server ftp și să înregistrați video de pe camera de supraveghere pe hard disk. Merită să vă amintiți că este posibil să aveți nevoie de o adresă IP statică sau puteți utiliza serviciul DynDNS. Nu întotdeauna toate funcțiile declarate funcționează stabil. Dacă intenționați să cumpărați un router cu anumite funcții suplimentare, este mai bine să citiți recenziile cu privire la activitatea acestor funcții în secțiunile de forumuri și recenzii de pe site-urile online.

Ce router este mai bun?

Punerea întrebării în acest fel nu are sens. Cel mai bun router pentru cumpărător va fi un astfel de router care să îndeplinească toate funcțiile necesare pentru utilizator și are un cost optim. Nu are întotdeauna sens să se cumpere un model de vârf al routerului, majoritatea funcțiilor acestuia nu vor fi utilizate. Producătorii diferiți au modele de rutere foarte reușite și nu foarte reușite, care diferă în ceea ce privește costurile și funcționalitatea. Nu trebuie să vă grăbiți să alegeți, înainte de a cumpăra este logic să citiți recenziile despre modelul selectat.

Articole create 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus