Boli rare și periculoase care se transmit de la animale la om

Oamenii de stiinta au descoperit peste 200 de tipuri de zoonoze sau infectii care sunt transmise de la animale la oameni. Printre acestea se numără și boli rare și periculoase, ale căror agenți cauzali nu pot fi numai animalele sălbatice și insectele, ci și animalele de companie. Cum sunt transmise aceste infecții, care sunt simptomele și consecințele lor?

Boala zgarieturii de pisica

Este greu de imaginat, însă chiar și o pisică drăguță, care nu a mers niciodată pe stradă, poate deveni un purtător al unei boli periculoase precum felinoza sau boala zgârieturii de pisică. Infecția se dezvoltă datorită bacteriei Bartonella, care intră în organism prin mușcături și zgârieturi de pisici. Există cazuri în care purtători bolii au fost cobai, câini și maimuțe, dar cel mai adesea boala apare la copiii și adolescenții care au fost zgâriați sau mușcați de pisici domestice obișnuite.

În decurs de o săptămână sau chiar o lună, pacientul sufera de umflarea și durerile ganglionilor limfatici, o erupție cutanată, febră, stare generală de rău. În cele mai multe cazuri, dacă o persoană are o imunitate puternică, atunci problema se rezolvă treptat. Dar, uneori, penetrarea bacteriei Bartonella în organism poate înrăutăți dramatic starea de sanatate, iar apoi antibioticele nu isi fac treaba. Fără tratamentul adecvat, se pot dezvolta consecințe periculoase, cum ar fi pneumonia, abcesul și coma.

Virusul australian din pădure

Se găsește în principal în Australia, datorită căruia i s-a dat si numele. Virusul este transmis prin muscatura unui țânțar care trăiește în pădurile australiene din Victoria și aparține agenților patogeni non-fatali, deoarece majoritatea celor infectați sunt complet vindecați. Boala nu trece de la persoană la persoană, ci se dezvoltă după o mușcătură de țânțari. La două săptămâni după infectare, există o ușoară febră, apare umflarea gleznelor și a încheieturilor, slăbiciune, durere la nivelul mușchilor și articulațiilor. În forme severe, poate provoca poliartroză. Cu o imunitate puternică, o persoană se recuperează pe deplin în câteva săptămâni, dar uneori simptomele se simt timp de șase luni sau mai mult. În ciuda cursului relativ ușor al bolii, la persoanele sensibile cu sisteme imunitare slabe, virusul provoacă inflamarea rinichilor, a sindromului Guillain-Barre, care poate fi fatal.

Infecția parazită toxocaroza

Pătrunde în corpul uman prin interacțiuni aleatorii cu obiecte contaminate cu fecale de câini, pisici și vulpi. Pericolul bolii este că ouăle de helminti pot rezista timp de până la doi ani. Larvele tind să se stabilească în intestine și provoacă slăbiciune generală, febră, dureri de cap severe, tuse, crampe în stomac. Există cazuri în care parazitul infecteaza ochii umani, provocand inflamații, iritații ale membranelor mucoase și vedere încețoșată. Dacă pacientul nu se trateaza in timp util poate ramane orb.

Febra mortală de la mușcătura insectelor zburatoare

O altă boală parazitară periculoasă este febra neagră (protozor din genul leishmania). Se dezvoltă după mușcăturile insectelor de nisip zburatoare care trăiesc în latitudini tropicale și temperate. Potrivit statisticilor, mai mult de o jumătate de milion de persoane sunt infectate în fiecare an, iar în aproape 50 000 de cazuri, boala se termină cu deces. Deoarece simptomele febrei sunt foarte asemănătoare cu malaria, există cazuri frecvente de diagnostic eronat și tratament incorect, care cauzează decesul pacientului.

Semnele de febră neagră includ: temperatură înaltă, înnegrirea pielii, apariția ulcerului pe corp, slăbiciune generală, oboseală în întregul corp, anemie. Adesea, pacienții au ficatul și splina marita. Boala slăbește în mod semnificativ sistemul imunitar uman, crescând vulnerabilitatea sa la alte infecții (de exemplu, pneumonie).

Variola ovină

Din nume reiese clar că acest virus este transmis de bovine mici, în special ovine și caprine. Ciobanii și agricultorii sunt cel mai adesea afectați. Virusul penetrează de la un animal infectat prin răni sau abraziuni pe pielea persoanei. Aceasta determină formarea și răspândirea rapidă a papulelor caracteristice și roșeață pe pielea pacientului. Cu acces rapid la un dermatolog, infecția poate fi oprită prin evitarea complicațiilor neplăcute și periculoase.

Febra Q

Febra Q este una dintre cele mai periculoase afectiuni. Principalii purtători ai bolii sunt reprezentati de bovine, cai, porci, câini, rozătoare, păsări de curte etc. La risc se află persoane ale căror activități sunt legate de îngrijirea animalelor (angajații grădinii zoologice, a circului, a fermei etc.). Mai rar, o infecție poate trece de la o persoană la alta (în principal prin contact sexual). Bacteria Coxiella burnetii intră în corpul uman când interacționează cu fluidele corporale ale animalelor (lapte, urină, fecale, spermă). Boala a fost descoperită pentru prima dată de cercetătorul australian Edward Derrick și a fost numită Febra Q. Principalele simptome ale infecției se dezvoltă în trei săptămâni.

De cele mai multe ori simptomele sunt reprezentate de febră, slăbiciune, fotofobie, dureri de cap severe, transpirații intense. În ciuda riscului de complicații, inclusiv hepatită și pneumonie, tratamentul corect și în mod obișnuit duce la supraviețuirea pacienților in proportie de 90%. Boala este tratată pentru o perioada lunga de timp (de la o lună la un an) cu ajutorul terapiei cu antibiotice. Acest lucru este necesar pentru a exclude recidivele. Astăzi, sunt înregistrate mai puțin de 1.000 de cazuri de infecție cu febra Q pe an, dar există pericolul ca infecția să se transforme în boli mai periculoase.

Bacteria din genul brucella

Persoanele pot sa fie infectate cu bacteria brucella fără a atinge animalul, prin consumul de carne contaminată sau lapte nesterilizat. Numele bolii este bruceloza. Bacteriile din genul Brucella, care provoacă boala, trăiesc cel mai adesea în corpul animalelor (de la vaci și cai la ovine și porci). Ele se înmulțesc rapid și au un efect distructiv asupra organelor interne ale unei persoane, ceea ce duce adesea la deces.

Debutul simptomelor poate fi de la cateva zile la cateva luni de la infectie. De obicei, simptomele se aseamănă cu semnele de răceală sau gripa: febră, cefalee, oboseală, articulații dureroase etc. Dacă nu detectați boala la timp și nu începeți tratamentul potrivit, consecințele pot fi foarte grave: problemele cardiace se înrăutățesc și se dezvoltă abcesul hepatic. La femeile gravide, această boală poate provoca un avort spontan sau nașterea unui copil cu defecte congenitale.

Articole create 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus